Volg ons

Invoering Wereld Handicap Systeem

Het Wereld Handicap Systeem is in Nederland definitief ingevoerd vanaf 1 maart 2021. Op je digitale NGF-pas kun je altijd zien wat jouw actuele WHS op dit moment is. Je vindt jouw digitale pas als je inlogt in je GVN-dashboard, achter het NGF-logo in de zwarte balk.

In 2021 is in Nederland het Wereld Handicap Systeem ingevoerd. Waarom eigenlijk?

Het EGA handicapsysteem voldeed prima, maar elk systeem kan altijd beter. De achterliggende gedachte om een WHS in te voeren, is geweest dat het eigenlijk raar is dat we wereldwijd wel allemaal dezelfde spelregels gebruiken, maar niet hetzelfde handicapsysteem. Omdat spelers steeds mobieler worden, is dat steeds duidelijker geworden en daarom hebben de R&A en de USGA ook op dit vlak de handen ineen geslagen en zijn ze tot dit nieuwe systeem gekomen.

In de video hieronder wordt het nieuwe Wereld Handicap Systeem in het kort uitgelegd.

De belangrijkste veranderingen

Weinig tijd? We vatten het World Handicap System voor je samen. Wil je er meer over weten, lees dan hier verder.

  • Na de invoering van het WHS is er in de praktijk weinig veranderd: je voert een qualifying score in en de computer berekent je nieuwe handicap.
  • … Maar op het moment dat het WHS ingevoerd werd, kregen de meeste spelers een andere handicap. De WHS-handicap zal vrijwel altijd afwijken van de laatste EGA-handicap voor de invoering.
  • … En bij veel spelers zal “de eerste WHS-handicap” hoger zijn dan “de laatste EGA-handicap”. Dat komt omdat de WHS-handicapberekening heel anders werkt dan die van het EGA-systeem.
  • Je WHS-handicap wordt bepaald door het gemiddelde van je beste 8 “dagresultaten” over je laatste 20 qualifying ronden. Daarom is het vanaf nu belangrijk om een ronde zo goed mogelijk af te maken, ook wanneer de buffer uit zicht is. Want als een minder goede score toch deel gaat uitmaken van je beste 8 scores, dan levert een score met als equivalent 31 Stableford-punten een aanzienlijk beter dagresultaat op dan een score met als equivalent 26 Stableford-punten.
  • Je beste dagresultaten kun je beschouwen als je beste prestaties na verrekening van het een en ander, met name de moeilijkheidsgraad van de baan.
  • Door het WHS systeem leidt een ronde die beter is dan je handicap vaak, maar niet per definitie, tot een daling van je handicap.
  • Stableford als spelvorm verdwijnt niet, maar Stableford-punten zijn niet langer de rekeneenheid voor een handicapaanpassing.
  • Als je na invoering van het WHS een score invoert krijg je meteen te zien wat je provisionele handicap is (je vermoedelijke nieuwe handicap), maar pas de volgende ochtend weet je definitief wat je nieuwe handicap is. Bij extreem makkelijk of moeilijk weer, of bij een zeer makkelijke of lastige setup van de baan, kan er aan het eind van de dag een correctie op je score plaatsvinden en kan je provisionele handicap ’s nachts nog aangepast worden.
  • Als er 20 of meer scores in je handicapgeschiedenis zitten, zal je WHS-handicap bij tijdelijk vormverlies niet extreem snel stijgen. Bij minder dan 20 scores in je geschiedenis is dat wel mogelijk.
  • Een extreem goede ronde wordt beloond met een extra verlaging van een handicap.

Heb je nog vragen, dan kun je die altijd aan ons stellen via het algemene e-mailadres: info@gvn.nl.

Veel succes met het verlagen van je WHS!

Dylan Weggeman
Handicap & Regelcommissie

Meer nieuws

Ook lid worden van de leukste golfclub van Nederland?

Lidmaatschappen