Volg ons

Golfsixes - nieuw GVN format?

Wie het gezien heeft kan er over mee praten. Wie het niet gezien heeft, heeft naar mijn idee niet zo heel veel gemist. We hebben het over een nieuw door de European Tour uitgeprobeerd spelformat, bedoeld om golf qua kijkspel voor het grote publiek wat aantrekkelijker te maken. Om diezelfde reden is er ook, anders dan bij de reguliere golftoernooien, veel aandacht van en voor de supporters, staan er tribunes rondom bepaalde greens en tee's en wordt het publiek opgeroepen om zo veel mogelijk lawaai te maken om hun favorieten aan te moedigen, net zoals bij de Ryder Cup en het Waste Management Phoenix Open in Arizona.

Bij de Golfsixes spelen zestien landenteams. Elk landenteam bestaat uit twee spelers die een team vormen. Spelvorm is greensomes en wordt gespeeld over zes holes. Allebei de spelers slaan af en dan wordt met de gekozen bal om en om verder gespeeld totdat is uitgeholed. Het toernooi werd in het weekend van 6 en 7 mei jl. gespeeld over twee dagen. De eerste dag werd gespeeld in vier poules. Elke poule bestond uit vier teams die middels een onderlinge competitie streden om een plaats bij de laatste acht. Die laatste acht streden op de tweede dag via een knock out systeem om een plek in de finale. Uiteindelijke winnaar was het team van Denemarken.

Onze twee Nederlandse spelers, Joost Luiten en Reinier Saxton, gingen op de eerste dag al onderuit en werden in hun poule derde. Ik weet niet of dat nu alleen maar lag aan de sterkte van de tegenstanders of dat er wellicht ook een zekere mate van onverschilligheid t.a.v. dit toernooi bij kwam kijken. Ik bedoel maar, als je voor dit toernooi allebei je ‘meisje’ meeneemt (Melanie en Melanie) om als caddy te fungeren, dan gaat het ogenschijnlijk meer om het gezelligheidsgehalte dan om een serieuze golfwedstrijd. Maar goed, het was een probeersel van de European Tour, telde niet mee voor de verschillende rankings dus sowieso een beetje een ‘spek en bonen’ toernooi.

De spelvorm bij deze Golfsixes, en dan bedoel ik met name de matchplay over zes holes, is een format wat wellicht in iets aangepaste vorm ook door de GVN kan worden opgepakt. Je moet dan denken aan een flight van 4 spelers die onderling een individuele matchplay partij tegen elkaar spelen waarbij er om de zes holes van tegenstander wordt gewisseld. Alle holes moeten worden uitgespeeld en voor elke gewonnen hole ontvang je punten. Om er een echte competitie van te maken kun je deze spelvorm gedurende het seizoen een aantal keren spelen, bijvoorbeeld over 4 of 6 wedstrijden. Degene die aan het eind van die reeks de meeste punten heeft gehaald is winnaar. Wellicht een leuke aanvulling op de best al wel goedgevulde wedstrijdkalender van GVN. Misschien iets om dit jaar al een keer uit te proberen al is het maar met één wedstrijd.

Ik doe mee, nu jullie nog!

Tot een volgende keer,
Cok Dijkers

 

Meer nieuws

Ook lid worden van de leukste golfclub van Nederland?

Lidmaatschappen