Lid worden Leden login
16 juli 2018 Geen reacties

Zweden Tour 2018 – de derde lustrum tour

Voor het 15e jaar op rij is een grote groep van GVN’ers afgereisd naar het hoge noorden.

In de voorgaande 14 jaar hebben we al veel steden en banen bezocht. Dit jaar was Stockholm onze uitvalsbasis voor 5 dagen golf. Vijf fantastische banen met veel wauw holes. Steile klimmetjes en supersnelle greens. De Zweden weten wel hoe ze op een natuurlijke manier hun banen in conditie dienen te krijgen.

Op maandag 2 juli begon de tour op Arninge GK. Een baan ten noordoosten van de Zweedse hoofdstad. Een zeer vriendelijke ontvangst, wat trouwens op alle banen zo is, en al een eerste blik op wat golfen in zweden betekent.  Een bosrijke omgeving met interessante hoogte verschillen.

Op dag 1 was het René Kroezen die de eerste dagoverwinning kon claimen. De eerste 35 punten voor het Swedex klassement konden op zijn naam worden bijgeschreven.

Voor de baan op dag 2, IngaröGK, waren we gewaarschuwd als zijnde dat het zeer smal zou zijn en een ballenvreter. Bij aankomst was er even verwarring, want men had ons op de verkeerde baan ingedeeld. Gelukkig was er ruimte en konden we 30 minuten later toch starten op wat velen de mooiste baan van de week zouden vinden. Een zich door het bos slingerende baan met prachtige hoogteverschillen en ook hier weer supersnelle greens. En ja ook zeker smal. Jelle Cool kon uiteindelijk de laagste netto score noteren.

Dag drie bracht ons naar Kungsangen Golf Klubb. Een baan met 2x 18 holes waarvan de Kings Course de championship course is. Een baan met twee verschillende karakters. De eerste negen een meer open en licht glooiend karakter. De tweede negen meer door bos met net iets meer kuitenbijtertjes. Met een nette 69 was het wederom René Kroezen die de Rituals dagprijs in ontvangst mocht nemen. Na twee dag overwinningen ging René duidelijk aan de leiding maar met nog twee ‘zware’ dagen te gaan was er nog van alles mogelijk.

Hoe vervelend, maar op dag vier alweer een fraaie baan: Botkyrka Golf Klubb. Het wordt zo in de week een beetje eentonig maar wederom fraaie bos holes met verrassende hoogte verschillen. De green van de 9ehole, een par 3 van redelijke lengte bleek te moeilijk te raken voor menigeen.

De winnaar hier het groentje van de 2018 Tour: Ruud van Meggelen. Glenn scoorde 3 birdies, onder andere via een neary welke bijna een hole-in-one was.

De laatste dag bracht ons in oostelijke richting van Stockholm naar de Nacka Golf Klubb. Wederom een sterk glooiende baan met aantal ‘verrassende’ holes. Kort maar zeker ook wel verraderlijk. De ontvangst ook hier weer zeer vriendelijk. Zeker ook vanuit het restaurant.

Gedurende de week wordt er na afloop gezamenlijk gegeten. Voor de keukens niet altijd even gemakkelijk om voor een grote groep in zeer korte tijd het eten uit te serveren.

Met een klassement waar nog van alles mogelijk was ging het de laatste dag nog zeker om de punten. In de laatste flight was het zeker nog spannend tussen Ruud en ondergetekende. René moest helaas afhaken met betrekking tot de toernooizege. De dag winnaar werd uiteindelijk Jan Brehm.

Na het invoeren van de scores en het optellen van de punten werd bevestigd dat Ruud de nieuwe kampioen was. Met 1 dag overwinning en een aantal top 5 plaatsen wist hij de meeste punten in het Swedex klassement te scoren. Naast de beker ontving Ruud ook een inspirerend golfboek. Ruud bleek uiteindelijk ook de bruto en netto kampioen.

De speler met de meeste birdies was Glen Moestadja. Beste dame in het gezelschap was Carla Bunnik. De volledige uitslag is te vinden in de foto’s onderaan dit verslag.

De 15etour zit er weer op. We hebben genoten van de banen, het mooie weer, het broodje worst na de negende. Golf in Zweden is duidelijk van een ander kaliber. Niet alleen de banen zijn een verademing ook de greenfee prijzen staan in schril contrast met die in Nederland. Tip: sla Portugal of Spanje eens over en ga naar het hoge noorden. Het zal niet tegenvallen.

Er liggen zo’n 450 golfbanen in Zweden en na 15 jaar zijn er zeker nog banen en regio’s waar we nog niet geweest zijn. Opties genoeg voor een volgende tour.

Dank aan eenieder die erbij was. Dank voor jullie support gedurende de week. Dank aan de banen voor hun gastvrijheid. Ik kijk nu al uit naar volgend jaar.

Groet,
Hans Bijlsma

Terug naar overzicht

Reageren is niet mogelijk.