Lid worden Leden login
6 januari 2021 3 reacties

Invoering Wereld Handicap Systeem

Het Wereld Handicap Systeem wordt in Nederland definitief ingevoerd vanaf 1 maart 2021. Op je digitale NGF-pas kun je nu al zien wat jouw WHS op dit moment zou zijn. Je vindt je digitale pas als je inlogt in je GVN-profiel, door linksboven op het icoontje naast je naam te klikken.

In 2021 wordt in Nederland het Wereld Handicap Systeem ingevoerd. Waarom eigenlijk?

Het huidige EGA handicapsysteem voldoet prima, maar elk systeem kan altijd beter. De achterliggende gedachte om een WHS in te voeren, is geweest dat het eigenlijk raar is dat we wereldwijd wel allemaal dezelfde spelregels gebruiken, maar niet hetzelfde handicapsysteem. Omdat spelers steeds mobieler worden, is dat steeds duidelijker geworden en daarom hebben de R&A en de USGA ook op dit vlak de handen ineen geslagen en zijn ze tot dit nieuwe systeem gekomen.

In de video hieronder wordt het nieuwe Wereld Handicap Systeem in het kort uitgelegd.

De belangrijkste veranderingen

Weinig tijd? We vatten het World Handicap System voor je samen. Wil je er meer over weten, lees dan hier verder.

 • Na de invoering van het WHS gaat er in de praktijk weinig veranderen: je voert een qualifying score in en de computer berekent je nieuwe handicap.
 • … Maar op het moment dat het WHS ingevoerd wordt, krijgen de meeste spelers een andere handicap. Hun WHS-handicap zal afwijken van hun laatste EGA-handicap voor de invoering.
 • … En bij veel spelers zal “de eerste WHS-handicap” hoger zijn dan “de laatste EGA-handicap”. Dat komt omdat de WHS-handicapberekening heel anders werkt dan die van het huidige EGA-systeem.
 • Maar je kunt ervoor zorgen dat je eerste WHS-handicap een goede afspiegeling is van je golfvaardigheid en redelijk stabiel blijft. Hoe? Door nu zo veel mogelijk qualifying scores in te leveren. Want de scores die je nu inlevert, worden gebruikt voor het bepalen van je eerste WHS-handicap en ze tellen daarna vermoedelijk ook nog een tijd mee.
 • Je WHS-handicap wordt bepaald door het gemiddelde van je beste 8 “dagresultaten” over je laatste 20 qualifying ronden. Daarom is het vanaf nu belangrijk om een ronde zo goed mogelijk af te maken, ook wanneer de buffer uit zicht is. Want als een minder goede score toch deel gaat uitmaken van je beste 8 scores, dan levert een score met als equivalent 31 Stableford-punten een aanzienlijk beter dagresultaat op dan een score met als equivalent 26 Stableford-punten.
 • Je beste dagresultaten kun je beschouwen als je beste prestaties na verrekening van het een en ander, met name de moeilijkheidsgraad van de baan.
 • Je kunt je toekomstige WHS-handicap niet eenvoudig zelf berekenen, maar al voor de invoering van het WHS krijg je op je digitale NGF-pas te zien wat je WHS-handicap op dat moment is.
 • Na de invoering van het WHS leidt een ronde die beter is dan je handicap vaak, maar niet per definitie, tot een daling van je handicap.
 • Stableford als spelvorm verdwijnt niet, maar Stableford-punten zijn niet langer de rekeneenheid voor een handicapaanpassing.
 • Als je na invoering van het WHS een score invoert krijg je meteen te zien wat je provisionele handicap is (je vermoedelijke nieuwe handicap), maar pas de volgende ochtend weet je definitief wat je nieuwe handicap is. Bij extreem makkelijk of moeilijk weer, of bij een zeer makkelijke of lastige setup van de baan, kan er aan het eind van de dag een correctie op je score plaatsvinden en kan je provisionele handicap ’s nachts nog aangepast worden.
 • Als er 20 of meer scores in je handicapgeschiedenis zitten, zal je WHS-handicap bij tijdelijk vormverlies niet extreem snel stijgen. Bij minder dan 20 scores in je geschiedenis is dat wel mogelijk.
 • Een extreem goede ronde wordt beloond met een extra verlaging van een handicap.

Bij de invoering van het WHS rekent de computer jouw eerste WHS-handicap uit. En als je na invoering van het WHS een score inlevert, dan rekent de computer ook automatisch je nieuwe WHS-handicap uit. Anders dan bij het huidige EGA-handicap systeem weet je na de ronde niet direct precies of en hoeveel je handicap zal wijzigen. Dus is het zaak om je qualifying kaarten steeds zo snel mogelijk na de ronde in te voeren.

Terug naar overzicht